
Dintre resursele bogate ale naturii, lavanda s-a remarcat inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile ei multiple, fiind adorata pana in prezent pentru aroma si frumusetea sa.
Lavanda este asociata cu ideea de relaxare si bunastare. Mireasma dulce a lavandei ne trimite cu gandul spre lanurile de flori albastru-violete care se intind sub cerul verii. Cu un efect calmant, atat vizual cat si prin parfumul sau, constituie o oaza de relaxare pentru sistemul nervos.
Ingredient principal in aromaterapie, uleiul de lavanda este inamicul stresului si ajuta in tratarea durerilor de cap, actioneaza impotriva anxietatii, depresiei, tensiunii nervoase si stresului emotional.
Aroma racoritoare elimina epuizarea nervoasa si nelinistea, crescand activitatea mentala. Dar beneficiile lavandei nu se opresc aici.
Lavanda contine numeroase substante active unice, care nu pot fi obtinute pe cale sintetica in laborator si care actioneaza in mod benefic asupra organismului. Compatibila cu orice tip de piele, are proprietati antiseptice, protejeaza impotriva infectiilor si ajuta la refacerea tesuturilor.
Proprietatea ei de a actiona ca un stimulent pentru regenerarea celulelor sporeste popularitatea lavandei in industria cosmetica. Este ideala in tratamentul zgarieturilor sau ranilor care se vindeca greu, ajutand la cicatrizarea taieturilor sau chiar a arsurilor provocate de expunerea prelungita la razele soarelui.
Totodata, lavanda este perfecta pentru tratarea diferitelor afectiuni ale pielii precum acnee, psoriazis, eczeme, inflamatii si riduri.
Obtinuta prin distilare, apa de lavanda are efecte puternice de regenerare asupra pielii deteriorate sau sensibile, fiind un tonifiant natural, ce ofera stralucire tenului, echilibrandu-l.
Aceasta se poate aplica nediluata prin pulverizare direct pe fata, corp sau par, iar pentru demachiere se aplica pe o discheta cosmetica si apoi se curata tenul.
Masajul cu ulei de lavanda amelioreaza durerile de la nivelul incheieturilor si muschilor si confera relaxare persoanelor care se confrunta cu dureri de spate, gat sau reumatism. Cateva picaturi de ulei de lavanda aplicate in zone strategice precum zona gatul sau zona pieptului, pot face minuni in caz de probleme respiratorii.
Aromatizant, imbietor si linistitor uleiul esential de lavanda poate fi folosit astfel:
– pentru bai aromatice: 4-6 picaturi in cada de baie;
– pentru masaj: se dilueaza 10-15 picaturi in 50 ml baza de ulei vegetal;
– pentru parfumarea incaperilor, solutiilor de curatenie, servetelor, asternurilor: 5-10 picaturi in 100 ml vaporizator sau spray pe baza de apa.