Presarea rulmentilor este un proces esential in intretinerea si repararea echipamentelor industriale si vehiculelor. Utilizarea corecta a unei prese de rulmenti asigura montarea si demontarea eficienta si sigura a rulmentilor, prevenind deteriorarea acestora si a componentelor adiacente.  

1. Pregatirea pentru utilizare

 • Alegerea presei potrivite: Exista diverse tipuri de prese de rulmenti, de la prese hidraulice la prese mecanice. Alegeti presa adecvata pentru dimensiunea si tipul rulmentului cu care lucrati. O prese hidraulica este recomandata pentru rulmenti mari sau care necesita o forta mare de presare. Poti citi si aici cum se utilizează corect extractorul de rulmenti.
 • Echipamentul de siguranta: Utilizati intotdeauna echipament de protectie, cum ar fi manusi si ochelari de protectie, pentru a preveni ranirile cauzate de partile in miscare sau de rulmentii care pot sari din pozitie.
 • Pregatirea pieselor: Asigurati-va ca piesele si rulmentii sunt curate si fara impuritati. Orice murdarie sau resturi pot afecta procesul de presare si pot deteriora rulmentii.

2. Montarea rulmentilor

 • Alinierea corecta: Este esential sa aliniati corect rulmentul si piesa in care va fi montat. O aliniere incorecta poate duce la distributia neuniforma a fortei si la deteriorarea rulmentului sau a piesei.
 • Utilizarea inelelor de presare: Folositi inele de presare potrivite pentru dimensiunea rulmentului. Inelele de presare trebuie sa fie in contact direct cu inelul exterior sau interior al rulmentului, in functie de aplicatie, pentru a evita transmiterea fortei prin elementele de rulare. Extractorul se poate folosi si pentru rulmenti cu bile.
 • Aplicarea fortei: Aplicati forta uniform si lent, folosind maneta presei sau pompa hidraulica. Monitorizati constant procesul pentru a preveni orice miscare brusca sau aliniere gresita. Forta trebuie aplicata doar pe inelul care este presat, pentru a evita deteriorarea elementelor de rulare.

3. Demontarea rulmentilor

 • Identificarea punctelor de presare: Inainte de demontare, identificati punctele de presare adecvate pe piesa si rulmentul pe care il veti scoate. Aceste puncte trebuie sa permita aplicarea fortei fara a deteriora piesa sau rulmentul.
 • Utilizarea uneltelor potrivite: Alegeti accesoriile de presare potrivite pentru demontarea rulmentului. Inelele de presare si adaptoarele trebuie sa se potriveasca cu dimensiunea si forma rulmentului si piesei. 
 • Procedura de demontare: Aplicati forta uniform si controlat pentru a extrage rulmentul. In cazul in care rulmentul este blocat sau dificil de indepartat, verificati din nou alinierea si punctele de presare. Daca este necesar, utilizati ulei penetrant pentru a facilita demontarea.

4. Intretinerea presei de rulmenti

 • Curatare regulata: Dupa fiecare utilizare, curatati presa de rulmenti pentru a indeparta orice murdarie sau resturi de lubrifiant. O presa curata functioneaza mai eficient si are o durata de viata mai lunga.
 • Inspectii periodice: Verificati periodic starea componentele presei, cum ar fi cilindrul hidraulic, manetele si inelele de presare. Inlocuiti orice componente uzate sau deteriorate pentru a mentine functionarea sigura si eficienta.
 • Lubrifiere: Lubrifiati piesele mobile ale presei conform instructiunilor producatorului pentru a asigura o functionare lina si pentru a preveni uzura prematura.

5. Sfaturi suplimentare

 • Instruire adecvata: Asigurati-va ca operatorii sunt instruiti corespunzator in utilizarea presei de rulmenti. O utilizare incorecta poate duce la accidente sau deteriorarea echipamentului.
 • Documentatie: Consultati intotdeauna manualul de utilizare al presei si respectati toate recomandarile producatorului. Documentatia ofera instructiuni detaliate si sfaturi pentru utilizarea in conditii de siguranta a presei.
 • Adaptabilitate: Fiecare operatiune de presare poate avea specificitati proprii. Fiti pregatiti sa ajustati procedurile in functie de cerintele fiecarui rulment si echipament in parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *