Interiorul locuintei este format din numeroase incaperi, fiecare cu cerinte de iluminare diferite. De exemplu, un living nu are nevoie de acelasi tip de iluminare ca o baie.

Asadar, cum putem lua cele mai bune decizii? Iluminatul interior este vital nu doar pentru decorul casei, ci si pentru confortul nostru zilnic. O lumina prea intensa, prea slaba sau inadecvata poate afecta semnificativ dispozitia noastra.

Cum putem descoperi iluminatul ideal pentru fiecare camera si care corpuri de iluminat sunt cele mai potrivite?

Sfaturi utile pentru alegerea iluminatului

Inainte de a alege un sistem de iluminare pentru casa ta, ia-ti timp pentru a te gandi la necesitatile specifice ale fiecarui spatiu. Ce activitati vei desfasura in fiecare incapere?

Ce atmosfera doresti sa creezi? Ce tip de iluminat ar trebui sa selectezi in fiecare camera – lustre, lampi, aplice? Realizeaza o lista cu preferintele tale pentru a putea alege cea mai potrivita optiune.

Iluminatul pentru living

Livingul este adesea spatiul central al unei case, un loc cald si primitoare unde se aduna toata familia, unde te uiti la un film sau citesti o carte. Astfel, iluminatul ar trebui sa fie flexibil pentru a se adapta la fiecare situatie.

In acest sens, este recomandat sa ai multiple surse de lumina: o lampa suspendata, cateva veioze, becuri decorative, un lampadar, toate acestea asigurand iluminatul potrivit in living.

Iluminatul pentru bucatarie

In bucatarie, lumina este absolut esentiala. Ai nevoie de o sursa de lumina suficient de puternica pentru a gati eficient.

Opteaza pentru spoturi indreptate spre diferite zone din bucatarie sau o aplicatie de dimensiuni mari. Deasupra insulei centrale, ar trebui sa instalezi mai multe spoturi sau aplice.

Iluminatul pentru baie

La fel ca in bucatarie, baia necesita o lumina suficient de puternica. Daca lumina nu este bine directionata, locul poate deveni intunecat si va avea nevoie de lumina artificiala.

Prin urmare, sunt necesare mai multe surse de lumina. Instaleaza un spot deasupra chiuvetei sau dulapului din baie pentru a putea sa te machiezi corespunzator.

Iluminatul pentru dormitor

Dormitorul este in primul rand un spatiu pentru odihna si relaxare. Prin urmare, lumina nu ar trebui sa fie foarte puternica. Dimpotriva, ar trebui sa fie delicata, calda si propice pentru o atmosfera de relaxare.

Veiozele plasate pe noptiere sunt esentiale daca iti place sa citesti in pat inainte de culcare. Poti alege aplice plafoniere multidirectionale pe care sa le instalezi deasupra patului. Daca ai un dressing in dormitor, poti instala cateva spoturi LED deasupra acestuia.

Tipuri de corpuri de iluminat si cand sa le folosesti

Diversitatea corpurilor de iluminat disponibile pe piata este mare, iar fiecare tip are propriile sale avantaje. Spoturile sunt ideale pentru a ilumina anumite zone, cum ar fi suprafetele de lucru in bucatarie sau zona de toaleta din baie.

Lampadarele si veiozele aduc un plus de caldura si confort in living sau dormitor, si pot fi ajustate sau mutate cu usurinta in functie de necesitati.

Iluminatul inteligent pentru economisirea energiei

In era tehnologiei, o consideratie importanta in alegerea corpurilor de iluminat este eficienta energetica si capacitatea de a fi controlate inteligent.

Sistemele de iluminare inteligente, cum ar fi cele care functioneaza cu LED-uri, pot fi controlate de la distanta prin intermediul unei aplicatii, permitandu-va sa ajustati intensitatea si culoarea luminii in functie de momentul zilei sau de activitatea pe care o desfasurati.

Acestea ofera nu numai o mai mare flexibilitate, dar contribuie si la reducerea consumului de energie.

Lumina si designul interior

Iluminatul nu doar ca serveste unui scop practic, dar joaca si un rol cheie in designul interior. Corpurile de iluminat pot servi ca puncte focale intr-o incapere, evidentiind elemente de design si aducand un plus de stil si personalitate.

De la lustre elaborate, la lampadare elegante sau aplice cu design minimalist, alegerea corpurilor de iluminat poate influenta semnificativ estetica unei incaperi.